Nie myślcie, że żywię się samym śniadaniem, choć przyznam, że jest to posiłek najbardziej przeze mnie przemyślany i dopracowany. Co do innych dań różnie z tym bywa, z braku czasu często jadam na mieście, robię coś na szybko, stołuję się u babci lub jestem skazana na łaskę i smak domowników, z którym to bywa różnie. Jednak od czasu do czasu ugotuję coś większego sama, z resztą mam postanowienie robić to częściej. Możecie się więc spodziewać nie tylko śniadaniowych wpisów. A tymczasem, Panie i Panowie - krewetki! Pomysł na danie wyniknął bardzo spontanicznie podczas zakupów. Początkowo planowałam połączyć krewetki z melonem, jednak z braku melona stanęło na mango. I nie żałuję tego wyboru wcale - było słodko i bardzo, bardzo słonecznie, a niedobór słońca za oknem trzeba sobie rekompensować tym na talerzu.
Składniki (na dwie porcje):
- 250 g krewetek
- 1 mango
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm korzenia imbiru
- wyciśnięty sok z cytryny
- wyciśnięty sok z limonki
- ostra papryczka (ja użyłam w proszku, ale lepsza będzie świeża)
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Krewetki przekładamy do miseczki, dodajemy posiekany drobno imbir, papryczkę i czosnek. Wciskamy sok z połowy limonki i odrobinę soku z cytryny. Dodajemy pieprz do smaku (solimy dopiero na patelni), wlewamy 4-5 łyżek oliwy, następnie przykrywamy folią i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Oczywiście, im dłużej będą się marynowały, tym więcej aromatu nabiorą, czas podany tutaj to takie minimum.
Po wyjęciu krewetek z lodówki na patelni rozgrzewamy olej. Kroimy mango w kostkę i podsmażamy. Po chwili dodajemy krewetki wraz z marynatą. Smażymy na średnim ogniu przez 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając, by mango się nie przypaliło. Kiedy owoc zmięknie i rozpadnie się, wraz z marynatą utworzy sos. Zdejmujemy patelnię z ognia i podajemy, ja podałam z ryżem, ale w lżejszej wersji może to być mieszanka sałat.
podróż po podobnie brzmiących owocach niczym z felietonów Eco <3
OdpowiedzUsuńChyba po raz pierwszy trafiłam na tego bloga, ale już mi się podoba. Bo krewetki, bo oryginalnie. Nie mogę sobie wyobrazić, jak smakuje chociażby czosnek i mango razem, ale na pewno to intrygująca kombinacja :P
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i zapraszam częściej :) A czosnek to bardziej dla aromatu, jednak ta słodycz z mango tutaj dominuje ;)
Usuń