Składniki:
- jedno duże jabłko
- 2 grube plastry sera pleśniowego brie
- 2-3 orzechy włoskie
- 2-4 łyżaczek żurawiny ze słoika
- rozmaryn (może być suszony, lepszy będzie świeży)
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Jabłko przekrawamy na pół, wydrążamy gniazdo nasienne i jeszcze trochę miąższu, żeby całe "nadzienie" się zmieściło. Do środka wkładamy orzechy, po łyżeczce lub dwóch żurawiny ze słoika, zaś na wierzch układamy pokrojone w dużą kostkę kawałki sera brie. Posypujemy posiekanym drobno rozmarynem i zapiekamy w piekarniku około 15-20 minut. Po wyjęciu, jeśli lubimy, możemy dodać jeszcze trochę żurawiny.
mmm jabłuszka pieczone są pyszne !! fajnie je nadziałaś ;)
OdpowiedzUsuńOryginalnie :) Camembert i żurawina - okej, ale co do jabłek to muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńpolecam koniecznie :)
Usuń