Składniki (na jedną porcję):
- 2 jajka
- kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej (może być również parmeńska)
- 2 kawałki suszonych pomidorów
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- świeża natka piertruszki
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Foremki do muffinów smarujemy oliwą z oliwek albo olejem z suszonych pomidorów. Do wgłębień wkładamy plasterki szynki, tak by utworzyły koszyczek (ja zużyłam po 3 plastry na jedną foremkę). Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawalki i wkładamy do foremek, następnie wlewamy jajka. Teraz jeszcze sól, pieprz, zioła prowansalskie i do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie nasze koszyczki wyjmujemy z foremek (pomagamy sobie delikatnie nożem oddzielając je od brzegów foremek), wykładamy na talerz, posypujemy natką pietruszki i podajemy z pieczywem. I voilà! Efektownie i pysznie.
Smaczności!
Cudnie wyglądają *.*
OdpowiedzUsuńZapraszam:
http://chrupacz-poranny.blogspot.com/