Z awokado to ciężka sprawa jest. Musi być dojrzałe a o takie w sklepach nie zawsze łatwo, te twardsze powinno więc odczekać ok. 2 dni, by dojrzeć. Samo w sobie nie jest najlepsze, dobrze smakuje natomiast w sałatkach i pastach. A w połączeniu z jajkiem? Tym lepiej.
Składniki:
- 1 awokado
- 2 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- sól, pieprz, suszona papryka
Awokado kroimy ma pół, nożem usuwamy pestkę. Wydrążamy miąższ łyżką, wrzucamy do blendera. Dodajemy dwie łyżki oliwy i przyprawy, całość blendujemy. Masa nie musi być idealnie gładka, mogą pozostać w niej większe kawałki owocu. Pasta dobrze sprawdza się na kanapce z jajkiem. Tutaj akurat na twardo, ale sadzone również się sprawdzi.
Bardzo zdrowe te Twoje kanapki :) Jeszcze nie jadłam awokado na wytrawnie, ale widać, że warto go spróbować.
OdpowiedzUsuńa widzisz, ja nie jadłam na niewytrawnie :) Jak najbardziej, z jajkiem komponuje się rewelacyjnie, więc jest czego próbować! A zdrowe, bo czasem trzeba zjeść coś lepszego ;)
Usuń