czwartek, 7 marca 2013

Pasta z awokado na kanapce z jajkiem na twardo

Z awokado to ciężka sprawa jest. Musi być dojrzałe a o takie w sklepach nie zawsze łatwo, te twardsze powinno więc odczekać ok. 2 dni, by dojrzeć. Samo w sobie nie jest najlepsze, dobrze smakuje natomiast w sałatkach i pastach. A w połączeniu z jajkiem? Tym lepiej.


Składniki:
  • 1 awokado
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, suszona papryka
Awokado kroimy ma pół, nożem usuwamy pestkę. Wydrążamy miąższ łyżką, wrzucamy do blendera. Dodajemy dwie łyżki oliwy i przyprawy, całość blendujemy. Masa nie musi być idealnie gładka, mogą pozostać w niej większe kawałki owocu. Pasta dobrze sprawdza się na kanapce z jajkiem. Tutaj akurat na twardo, ale sadzone również się sprawdzi.


2 komentarze:

  1. Bardzo zdrowe te Twoje kanapki :) Jeszcze nie jadłam awokado na wytrawnie, ale widać, że warto go spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a widzisz, ja nie jadłam na niewytrawnie :) Jak najbardziej, z jajkiem komponuje się rewelacyjnie, więc jest czego próbować! A zdrowe, bo czasem trzeba zjeść coś lepszego ;)

      Usuń