poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Jabłko zapiekane z orzechami włoskimi, żurawiną i serem pleśniowym

Śniadania na ciepło są okej, zapiekane owoce też są okej - czyli mamy całkiem niezłe połączenie z rana. Żurawina i ser pleśniowy to para idealna, zaś orzech to niezłe dopełnienie, także pasujące. Z przypraw świetnie sprawdzi się rozmaryn (ostatnio jedna z moich ulubionych przypraw). Doszłam do wniosku, że danie idealnie sprawdzać się będzie nie tylko na dobry początek dnia, ale także jako przystawka czy dodatek do innych dań np. kaczki. Jedno jabłko a tak wiele zastosowań!


Składniki:
  •  jedno duże jabłko
  • 2 grube plastry sera pleśniowego brie
  • 2-3 orzechy włoskie
  • 2-4 łyżaczek żurawiny ze słoika
  • rozmaryn (może być suszony, lepszy będzie świeży)
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Jabłko przekrawamy na pół, wydrążamy gniazdo nasienne i jeszcze trochę miąższu, żeby całe "nadzienie" się zmieściło. Do środka wkładamy orzechy, po łyżeczce lub dwóch żurawiny ze słoika, zaś na wierzch układamy pokrojone w dużą kostkę kawałki sera brie. Posypujemy posiekanym drobno rozmarynem i zapiekamy w piekarniku około 15-20 minut. Po wyjęciu, jeśli lubimy, możemy dodać jeszcze trochę żurawiny.

smaczności!


środa, 24 kwietnia 2013

Jajka zapiekane w kokilkach z suszonymi pomidorami i mozzarellą

Jajka to absolutny must have każdego śniadania, ale to już wiecie. Jestem ich psychofanką. A wybieranie najlepszego to jak decydowanie, które ze swoich dzieci kocha się bardziej. Zaś w opozycji dzieci - jajka, póki co wygrywają te drugie. Nie hałasują, nie wołają jeść, ot czasem się tłuką, bo są delikatne, ale nawet wtedy nie płaczą. Sami rozumiecie moje powody!

Dziś jajka zapiekane, tak po prostu w kokilkach, czyli prosto acz efektownie. Do tego suszone pomidory i odrobina mozzarelli na wierzch, czyli bardziej italian style. Do jajek zatem!


Składniki (na jedną porcję):
  • 2 jaja
  • 2 suszone pomidory
  • mozzarella
  • masło do wysmarowania kokilek
  • przyprawy według uznania; u mnie sól, pieprz, zioła prowansalske i tymianek
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Kokilki smarujemy masłem. Pomidory kroimy w kostkę. Wbijamy delikatnie po jednym jajku do każdej kokilki, następnie wrzucamy do jajek pomidory. Rwiemy w palcach odrobinę mozzarelli i układamy na jajkach. Dodajemy przyprawy. Wstawiamy foremki z jajkami do pierkarnika na około 10 minut, chociaż czas pieczenia zależy tutaj od naszych preferencji - jeśli wolimy bardziej ścięte - wydłużamy czas pieczenia. U mnie obowiązkowo lejące żółtko - najlepiej kontrolować czas poprzez baczną obserwację :)